Skip to main content
27-09-21

Stap jij nog op een veilige fiets? Doe een fiets-APK! 

Ooit Heb je wel eens gehoord van een fiets-APK? Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar net als een auto heeft een fiets ook wel eens regelmatig een APK nodig om te checken of jouw fiets nog veilig is.je fiets nog veilig is! EenDeze fiets-APK kuan je natuurlijk bij een fietsenmaker of fietswinkel laten doen, maar je doetkan het ooknet zo makkelijk zelf doen! Wil je weten waar je op moet letten? Lees dan verder.e vertellen waar je op moet letten bij het doen van een fiets-APK! 

 

Waarom een fiets-APK nodig is
Lampen die het niet doen, een trapper die vastloopt of geen bel. Heeft jouw fiets deze of andere mankementen? Tijd om er wat aan te doen om daarna weer veilig op de fiets te kunnen stappen. Als fietser ben je kwetsbaar. Helaas stijgt het aantal fietsongelukken jaarlijks nog steeds. Het is dus extra belangrijk dat jouw fiets in ieder geval veilig is!  

 

Zo doe je zelf een fiets-APK
Met deze checklist heb je zo zélf je fiets APK-gekeurd: 

  1. Bel: heb je een bel op je fiets zitten en is deze makkelijk te bedienen zonder je hand te verplaatsen? En is deze duidelijk hoorbaar? 
  2. Stuur: zit je stuur vast en staat deze recht?
  3. Handvatten: zitten je handvatten vast, zodat ze er niet afschieten als je aan je stuur trekt?
  4. Zadel: zit je zadel goed vast en staat deze recht? Staat je zadel op je juiste hoogte. Zittend op het zadel moet je met je voeten (tenen) bij de grond kunnen. 
  5. Fietslichten: heb je een goede koplamp, waarbij het licht schuin op de grond schijnt? Heb je een duidelijk zichtbaar rood achterlicht?  
  6. Reflectoren: Heb je daarnaast reflectoren op je trappers, zijkant van je banden en rode reflectoren op de achterkant van je fiets? Al deze reflectoren zijn wettelijk verplicht.
  7. Banden: Zijn je banden goed opgepompt? Op de zijkant van de band staat hoe hard deze opgepompt moet zijn. Met een fietspomp met een drukmeter kan je precies zien of deze voldoende opgepompt is. Hebben je banden voldoende profiel? Te weinig profiel kan ervoor zorgen dat je weg kan slippen.
  8. Spaken: Zitten je spaken vast en ontbreekt er geen? Spaken zijn een belangrijk onderdeel om de vorm van je wiel te behouden, missende spaken kunnen zorgen voor een slag in je wiel. 
  9. Remmen: moet je erg hard knijpen in je handremmen om volledig tot stilstand te komen, laat ze dan nakijken bij de fietsenmaker. Hetzelfde geldt voor achteruittrapremmen, als je te veel druk naar achter moet zetten, laat je remmen dan even nakijken bij de fietsenmaker. 
  10. Trappers: zitten je trappers vast? Hebben je trappers genoeg profiel, zodat je schoen er niet af glijdt.  
  11. Kettingkast: heb je een open kettingkast, smeer dan regelmatig je ketting. Rammelt je ketting tijdens het fietsen of hang hij slap? Ga dan even naar de fietsenmaker. 

bron (Mens en Welzijn, 31 mei 2021)

2 mannen zijn een mountainbike aan het repareren

 

Hoe vaak doe je een fiets-APK? 

Doe deze check minstens elk jaar. Het kost je misschien een middag, maar daarna fiets je weer een heel jaar als een zonnetje! Ook heb je er met deze fiets-APK alles aan gedaan om veilig op de fiets te stappen. En dat fietst toch wel het lekkerst. Twijfel je ergens over of kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je natuurlijk altijd terecht bij een fietsenmaker.  

 

Volg Ik fiets! 

Volg je Ik fiets al op Instagram en Facebook? Hier plaatsen we alles wat je moet weten over fietsen in de provincie Utrecht!Bij twijfel of als je er niet helemaal uitkomt kun je altijd terecht bij een fietsenmaker. Doe de check 1x per jaar, zodat je er weer veilig op uit kan!