Skip to main content
09-10-19

Het appverbod: 5 dingen die je erover moet weten

Sinds 1 juli is het appverbod op de fiets ingegaan. Maar betekent dit dan dat je helemaal niets meer vast mag houden op de fiets, of geldt het verbod alleen voor mobiele telefoons? En hoe hoog is de boete eigenlijk? We hebben de belangrijkste dingen even voor je op een rijtje gezet. 

1. De term ‘appverbod’ is niet volledig 

De term ‘appverbod’ kan een verkeerde indruk wekken. Volgens de regels mag je namelijk überhaupt geen telefoon vast hebben op de fiets. Het is een verbod op het vasthouden van elektronische apparaten terwijl je een voertuig bestuurt. Oftewel: wanneer je een mobiel in je hand hebt kun je al een boete oplopen. Ook als je niet appt. Overigens mag je wel appen wanneer je stilstaat, voor een stoplicht bijvoorbeeld. Zolang je maar wel verder rijdt wanneer het groen is, want als je stil blijft staan hinder je het verkeer en dat is niet toegestaan. 

2. Iets vasthouden op de fiets mag wel

Oké, appen mag dus duidelijk niet. Maar mag je dan wel fietsen met een bos bloemen in je hand, een kaart op het stuur of een boek voor je neus? 

Je mag inderdaad fietsen met iets in je hand, zolang het je maar niet afleidt van het verkeer. Je mag het andere verkeer er niet mee hinderen. Een bos bloemen is dus prima, zolang het maar niet je aandacht van het verkeer af haalt of ervoor zorgt dat je gaat slingeren.  

3. Muziek luisteren is toegestaan 

Mag je dan nog wel muziek luisteren op de fiets? Ja, dat mag. Zolang je maar niet je telefoon vast hebt. Een nieuw nummer opzetten mag bijvoorbeeld niet (tenzij het via je koptelefoon of oortjes is).  

4. Handsfree bellen 

Muziek luisteren kan dus zolang je je mobiel niet vast hebt of pakt. Maar wat nou als je een telefoontje krijgt dat je écht niet kan missen? Hiervoor geldt hetzelfde als voor de muziek; je mag bellen zolang je je mobiel niet in je hand hebt. Voor handsfree bellen kun je geen boete krijgen. 

5. Boete van €95 euro 

We horen je denken; en hoe hoog is de boete dan? Dit verschilt per leeftijd, maar vanaf 16 jaar is dit €95 euro (exclusief administratiekosten). Jongeren onder de 16 jaar betalen de helft, terwijl kinderen onder de twaalf jaar alleen een waarschuwing krijgen.